Begeleiding angst voor honden

Er zijn 1,9 miljoen honden in Nederland. Als je dan bang bent voor honden kan dat je hele leven beheersen.

Soms is het zo alles overheersend dat je je niet meer vrij buiten durft te bewegen. Hierdoor kun je enorm beperkt worden in je sociale en persoonlijke ontwikkeling.


Vaak komt de angst voor honden voort uit het gevoel de situatie niet onder controle te hebben. Honden zijn vaak onvoorspelbaar: ze blaffen, rennen en zijn vaak druk waardoor het idee ontstaat dat je de situatie niet meer onder controle hebt. Dit geeft stress omdat je deze situaties vaak niet goed kunt overzien.

Met de Topdog methodiek in mijn achterhoofd begeleid ik jongeren die niet meer bang willen zijn.

Tijdens de begeleidingssessies leer je hoe honden reageren en waarom. Je leert de hondentaal en hoe je daar invloed op uit kunt oefenen. Dit geeft inzicht in de situatie en het gedrag van de hond. Zo maak je de situatie voorspelbaar en voel je je veiliger. Ook leer je hoe je het best kunt reageren met een hond in de buurt. Als je door ervaring ontdekt dat je de situatie zelf kan beïnvloeden, neemt de angst voor honden af en raak je de angst voor honden soms zelfs helemaal kwijt.

Over mij - Ik met Isa

Ervaringen


"Als je te maken hebt met angst voor honden is Daphne degene die je nodig hebt. Daphne heeft ontzettend veel capaciteiten om te leren omgaan met angst voor honden. Ze is voorspelbaar, integer en duidelijk. Ze maakt vooraf duidelijke afspraken en zegt bij elke stap vooraf wat ze gaat doen en wat er zou kunnen gebeuren. Hierdoor is ze heel betrouwbaar. Daphne weet met haar ongedwongen humor snel spanningen te doorbreken en vertrouwen te winnen. Ze kan heel oplossingsgericht werken en is vindingrijk.
Tijdens het werken merk je aan Daphne dat haar hoofd continue op zoek is naar de juiste insteek en ze ogenschijnlijk moeiteloos weet aan te sluiten bij elke situatie die zich voordoet. Waarbij ze het gevoel geeft dat je zelf de regie hebt in de stappen die je te zetten hebt.
Onze dochter had te maken met extreme angst voor honden en is een ontzettend eigenwijze jongedame die zich niet zomaar laat overhalen of iets laat vertellen. Het leuke aan Daphne is dat ze dat direct als een uitdaging zag. Daphne heeft in een aantal weken haar vertrouwen dusdanig weten te winnen dat onze dochter elke week weer, uitdagingen aan durft te gaan en haar angst aan durft te kijken. Hoe moeilijk sommige sessies ook zijn, ook als ouder om toe te kijken, Daphne laat je kind altijd met een goed gevoel weer naar huis gaan. We hebben hier allemaal zo ontzettend veel van geleerd en we willen nog even niet denken aan de momenten dat de training is afgerond. Het is echt een ontzettend fijne vrouw die op een hele nuchtere manier weet door te dringen in de diepe gevoelens die bij angst komen kijken."


- Laura


"Wij als gezin en mijn zoon in het bijzonder hebben de begeleiding van Daphne als zeer prettig en effectief ervaren. En ook gewoon fijn en gezellig. Daphne nam grondig de tijd om het contact tussen haar en en mijn zoon te leggen en te houden. Dat gaf veiligheid van waaruit ik mijn zoon enorm dappere stappen heb zien zetten. Steeds hield ze een vinger aan de pols hoe mijn zoon zich voelde, bevroeg hem en liet hem achter het stuur zitten van zijn eigen ontwikkeling door bijvoorbeeld te vragen of hij zelf een volgende stap wilde zetten of met welke hond hij de volgende keer wilde oefenen. Het kwam over als een juiste balans tussen autonomie/zelf in controle zijn en uitgedaagd worden om net buiten zijn comfortzone te treden. Ze heeft goed geluisterd en geobserveerd wie mijn zoon als persoon is en wat hij liet zien tijdens de training en hielp hem zijn hulpvraag te formuleren en die om te zetten in concrete stapjes en (eind)doelen. Daarbij betrok ze geregeld ook ons als gezinsleden. Op basis van die observaties en haar expertise zag ze dat onze zoon ondermeer geholpen was om cognitief het gedrag van verschillende honden beter te leren lezen, begrijpen. En ze leerde hem hoe hij kon omgaan met het ervaren van fysieke angst en gevoelens op moeilijke momenten. Samen speelden ze in het desensitisatieproces stapje voor stapje hiermee. En ze gaf ons concrete handvaten hoe wij Lieven ook konden helpen daarmee, daarna en nu nog. Ik heb hem zien groeien van een jongen die veel openbare ruimten ging mijden naar een jongen die zich veel vrijer voelt om zelfstandig te gaan en staan waar hij wilt. Hij mijdt nog wel bepaalde plekken en sommige (fiets)routes als hij alleen is, maar ik heb niet de indruk dat hij zich erg beperkt voelt hierdoor. Hij heeft de vaardigheden ontwikkeld (en wij als gezinsleden ook) om zijn angst voor hondenangst grotendeels te doorbreken. Superbedankt, Daphne!"